De winkelier – Viswinkel Staatsliedenbuurt

In mijn buurt is er een winkel waarop op het raam staat “Viswinkel”. Dat betekent “Vishandel”. Je kunt er aanstekers, bestek, tassen, tajines, alles wat je maar kunt bedenken, kopen, behalve vis, zo lijkt het, in deze winkel.

Meestal is de winkel gesloten, maar op sommige dagen, wanneer de zon schijnt, opent de winkeleigenaar de deuren en plaatst hij zijn goederen buiten op de stoep.

Dan zet de winkeleigenaar twee stoelen op de stoep en zit hij met zijn vrouw buiten in de zon, waar ze samen thee drinken en kruiswoordpuzzels maken. Hij is van Marokkaanse afkomst en zij is Nederlands.

Vandaag is hij alleen, zonder zijn vrouw. Misschien had hij geen zin om de stoelen buiten te zetten als zij er niet is. Hij zit op een straatpaal en vangt de laatste zonnestralen aan het begin van de herfst.

Update

Ondertussen is de winkelier overleden en is de winkel gesloten, dit was een van de laatste kleine winkeltjes hier in de Staatsliedenbuurt. Tegenover zat groenteboer Safa en wat verderop zat slagerij en groenteboer Ali.