Half maart de tomaatjes, peulen en erwten hebben zin in de zomer

Deze week zijn er verschillende tomatenplantjes gekiemd. Wanneer ze net opkomen zijn het net baby’s. Geen verschil in te ontdekken. Na een paar weken krijgen ze hun eigen karaktertrekken en zijn ze makkelijk te onderscheiden.

Erwten en peulen zijn vaak lastig uit elkaar te houden. Sterker nog wanneer je een peul niet plukt dan wordt het op een gegeven moment een erwt. Sommige soorten zijn wat lekkerder als erwt en de andere weer lekkerder als peul. Bij de peulen en erwten die ik een paar weken geleden heb voorlaten kiemen viel het op dat de peulen sneller kiemden dan de erwten. Dat verschil is gebleven. Toch heb ik ze vandaag allemaal verplant. Om het mezelf makkelijker te maken staan de peulen in een bak op het balkon en de erwten in losse op het dakterras dat scheelt weer turen op kaartjes omdat ik vergeten ben wie wie is. Nu hoef ik maar te onthouden op welke verdieping ze staan.
Doordat de erwten vroeger kiemden en sneller opkomen vermoed dat de erwten dan eerder “klaar” zijn later in de zomer kan ik de plantenpotten waarin ze nu staan hergebruiken.

Dat planten ook in minder goede omstandigheden kunnen overleven bewijst wel het verdwaalde aardappelplantje dat ik nog in een van de potten van vorige jaar aantrof. Het was geen grote oogst maar hij heeft wel de winter overleeft. De twee kleine aardappeltjes mogen straks meedoen als garnituur in de sla, als waren ze kersen op een taart.

[nggallery id=53]

Een aantal zaadjes lijkt niet te kiemen. Zoals sommige basilicum en de alle chilli en paprika’s lijken niet te willen kiemen. Van de chillis zal ik dan nog eens een soort zaaien die het eerder wel heeft gedaan.
Vandaag zag ik op blog van Guy De Kinder een leuk artikel over het zaaien van verschillende tomaten. Aanrader voor iedereen die nog gaat zaaien!